Biology important mcqs ✨For AFNS , AMC , Or any other army test

 1. The basic unit of life is:

A) Tissue

B) Organ

C) Cell

D) Organ system

Answer: C) Cell


2. Which part of the plant carries out photosynthesis?

A) Root

B) Leaf

C) Stem

D) Flower

Answer: B) Leaf


3. Which blood cells help in clotting?

A) RBC

B) WBC

C) Platelets

D) Plasma

Answer: C) Platelets


4. Which gas is released during photosynthesis?

A) Carbon dioxide

B) Oxygen

C) Nitrogen

D) Hydrogen

Answer: B) Oxygen


5. Which organ purifies blood in the human body?

A) Heart

B) Kidney

C) Liver

D) Lungs

Answer: B) Kidney


6. The powerhouse of the cell is:

A) Nucleus

B) Mitochondria

C) Ribosome

D) Cytoplasm

Answer: B) Mitochondria


7. The normal body temperature of a human is:

A) 98.6°F

B) 99.6°F

C) 96.6°F

D) 97.6°F

Answer: A) 98.6°F


8. Which vitamin helps in blood clotting?

A) Vitamin A

B) Vitamin D

C) Vitamin K

D) Vitamin C

Answer: C) Vitamin K


9. The smallest bone in the human body is:

A) Femur

B) Stapes

C) Radius

D) Ulna

Answer: B) Stapes


10. Which organ secretes insulin?

A) Liver

B) Pancreas

C) Kidney

D) Stomach

Answer: B) Pancreas

11. The human heart has how many chambers?

A) 2

B) 3

C) 4

D) 5

Answer: C) 4


12. The largest organ in the human body is:

A) Liver

B) Skin

C) Brain

D) Heart

Answer: B) Skin


13. Which part of the brain controls balance and posture?

A) Cerebrum

B) Cerebellum

C) Medulla oblongata

D) Pons

Answer: B) Cerebellum


14. Red blood cells are formed in:

A) Liver

B) Bone marrow

C) Spleen

D) Kidney

Answer: B) Bone marrow


15. The process of removing waste from the body is called:

A) Respiration

B) Excretion

C) Circulation

D) Absorption

Answer: B) Excretion


16. The largest gland in the human body is:

A) Thyroid

B) Liver

C) Pancreas

D) Adrenal

Answer: B) Liver


17. Which vitamin is produced in the skin when exposed to sunlight?

A) Vitamin A

B) Vitamin D

C) Vitamin C

D) Vitamin K

Answer: B) Vitamin D


18. Which part of the cell controls all activities?

A) Ribosome

B) Nucleus

C) Mitochondria

D) Cytoplasm

Answer: B) Nucleus


19. Which organ helps in digestion and also produces bile?

A) Liver

B) Kidney

C) Pancreas

D) Gall bladder

Answer: A) Liver


20. The smallest unit of heredity is:

A) Chromosome

B) Gene

C) DNA

D) Nucleotide

Answer: B) Gene


21. Which part of the human body stores urine?

A) Urethra

B) Bladder

C) Kidney

D) Ureter

Answer: B) Bladder


22. The liquid part of blood is called:

A) Serum

B) Plasma

C) Lymph

D) Hemoglobin

Answer: B) Plasma


23. Which organ is responsible for pumping blood?

A) Brain

B) Heart

C) Kidney

D) Lungs

Answer: B) Heart


24. Which element is essential for making hemoglobin?

A) Calcium

B) Iron

C) Sodium

D) Phosphorus

Answer: B) Iron


25. The study of fungi is called:

A) Botany

B) Mycology

C) Microbiology

D) Zoology

Answer: B) Mycology


26. Which part of the human eye controls the amount of light entering it?

A) Retina

B) Lens

C) Iris

D) Cornea

Answer: C) Iris


27. The chemical unit of heredity is:

A) Protein

B) RNA

C) DNA

D) Enzyme

Answer: C) DNA


28. Which organ filters blood in the human body?

A) Lungs

B) Kidney

C) Liver

D) Heart

Answer: B) Kidney


29. Which blood group is known as the universal donor?

A) A

B) B

C) AB

D) O

Answer: D) O


30. Which blood group is known as the universal recipient?

A) O

B) AB

C) A

D) B

Answer: B) AB


31. Which gland is called the “master gland”?

A) Adrenal gland

B) Pituitary gland

C) Thyroid gland

D) Pancreas

Answer: B) Pituitary gland


32. Which hormone controls blood sugar level?

A) Adrenaline

B) Insulin

C) Thyroxine

D) Estrogen

Answer: B) Insulin


33. Deficiency of Vitamin C causes:

A) Night blindness

B) Scurvy

C) Rickets

D) Beriberi

Answer: B) Scurvy


34. Which organ detoxifies harmful substances in the body?

A) Kidney

B) Liver

C) Lungs

D) Spleen

Answer: B) Liver


35. The functional unit of the kidney is:

A) Neuron

B) Nephron

C) Alveolus

D) Glomerulus

Answer: B) Nephron


36. Which organ is affected by hepatitis?

A) Kidney

B) Liver

C) Lungs

D) Heart

Answer: B) Liver


37. Which disease is caused by the deficiency of insulin?

A) Diabetes mellitus

B) Goiter

C) Anemia

D) Scurvy

Answer: A) Diabetes mellitus


38. Which part of the brain controls breathing and heartbeat?

A) Cerebrum

B) Cerebellum

C) Medulla oblongata

D) Pons

Answer: C) Medulla oblongata


39. The number of bones in an adult human body is:

A) 200

B) 206

C) 210

D) 208

Answer: B) 206


40. The outermost layer of the skin is called:

A) Dermis

B) Epidermis

C) Hypodermis

D) Cuticle

Answer: B) Epidermis


41. Which part of the respiratory system is the site of gas exchange?

A) Bronchi

B) Trachea

C) Alveoli

D) Larynx

Answer: C) Alveoli


42. Which blood vessel carries blood from lungs to the heart?

A) Pulmonary artery

B) Pulmonary vein

C) Aorta

D) Vena cava

Answer: B) Pulmonary vein


43. The process by which green plants make food is called:

A) Respiration

B) Photosynthesis

C) Transpiration

D) Germination

Answer: B) Photosynthesis


44. Which part of the body is mainly affected by tuberculosis (TB)?

A) Liver

B) Lungs

C) Kidney

D) Heart

Answer: B) Lungs


45. Which blood cells fight against infection?

A) RBC

B) WBC

C) Platelets

D) Plasma

Answer: B) WBC


46. The enzyme that breaks down starch into sugar is:

A) Pepsin

B) Amylase

C) Lipase

D) Trypsin

Answer: B) Amylase


47. Which disease is caused by iodine deficiency?

A) Goiter

B) Rickets

C) Anemia

D) Scurvy

Answer: A) Goiter


48. Which part of the eye helps in focusing light?

A) Retina

B) Iris

C) Lens

D) Cornea

Answer: C) Lens


49. Which blood group can donate to all others?

A) O negative

B) AB positive

C) A positive

D) B negative

Ans

wer: A) O negative


50. The exchange of gases in plants occurs through:

A) Stomata

B) Root hairs

C) Xylem

D) Phloem

Answer: A) Stomata


✨🤍

Comments

Popular posts from this blog

5th Class Urdu Paper Pattern & Model Paper (01) Download