50 MCQs Of verbal intelligence| Most Important mcqs



Verbal Reasoning Practice – Set of 50 MCQs


1. Choose the word that is different from the rest:

A) Apple

B) Mango

C) Banana

D) Carrot

Answer: D) Carrot


2. Find the odd one out:

A) Sunday

B) Monday

C) Friday

D) March

Answer: D) March


3. In a code language, CAT = 3120. How is DOG written?

A) 4157

B) 4156

C) 4158

D) 4160

Answer: B) 4156


4. If SCHOOL is coded as PZELLI, then TEACHER is coded as:

A) QBXZEBP

B) QBDYEBP

C) QBDZEBP

D) QBXZFBP

Answer: C) QBDZEBP


5. Find the mirror image of “FLOW”:

A) ʍᴓ⅃Ⅎ

B) WOLF

C) ʍO⅃Ⅎ

D) WOLƎ

Answer: C) ʍO⅃Ⅎ


6. Which letter will come next in the series: A, C, F, J, O, ?

A) S

B) T

C) U

D) V

Answer: C) U


7. Complete the analogy: HAND : GLOVE :: FOOT : ?

A) Sock

B) Shoe

C) Slipper

D) Boot

Answer: B) Shoe


8. Which day will come after two days from Monday?

A) Tuesday

B) Wednesday

C) Thursday

D) Friday

Answer: C) Wednesday


9. If the 1st and 3rd letters of “FATHER” are interchanged, new word becomes:

A) AFTHER

B) TAFFER

C) TAHEFR

D) AFHTER

Answer: B) TAFFER


10. Odd one out:

A) 2-4-8

B) 3-6-9

C) 4-8-16

D) 5-10-20

Answer: B) 3-6-9



---


11. If 1 = Sunday, 2 = Monday … then 5 = ?

A) Wednesday

B) Thursday

C) Friday

D) Saturday

Answer: B) Thursday


12. Series: Z, Y, W, T, P, ?

A) K

B) L

C) M

D) N

Answer: B) L


13. Choose the pair that has the same relation:

Book : Reading :: Knife : ?

A) Writing

B) Cutting

C) Drawing

D) Sharpening

Answer: B) Cutting


14. Mirror image of “RAM”:

A) MAR

B) ᴍAЯ

C) MЯA

D) ᴍЯA

Answer: D) ᴍЯA


15. If Monday was on 1st June, then what will be the day on 8th June?

A) Tuesday

B) Monday

C) Wednesday

D) Tuesday

Answer: B) Monday


16. Find next letters: AZ, BY, CX, DW, ?

A) EV

B) EU

C) FU

D) FV

Answer: A) EV


17. “Right” is related to “Left” as “Up” is related to:

A) Side

B) Down

C) High

D) Below

Answer: B) Down


18. Which is the odd one:

A) Eye

B) Nose

C) Ear

D) Hand

Answer: D) Hand


19. If 2 = A, 3 = B, 4 = C, then 5 = ?

A) D

B) E

C) F

D) G

Answer: A) D


20. The day before Wednesday is:

A) Monday

B) Tuesday

C) Sunday

D) Thursday

Answer: B) Tuesday



---


21. Find missing term: 3, 9, 27, ?, 243

A) 36

B) 54

C) 81

D) 64

Answer: C) 81


22. If BLACK = 21345, then BLOCK = ?

A) 21355

B) 21365

C) 21335

D) 21325

Answer: B) 21365


23. Mirror image of “KING”:

A) ᎮᴉИꓘ

B) ƃNIꓘ

C) ᏀNIꓘ

D) ᏀᴉИꓘ

Answer: D) ᏀᴉИꓘ


24. Series: A, E, I, M, Q, ?

A) T

B) U

C) V

D) W

Answer: C) V


25. Choose the word that can be formed from “COMPUTER”:

A) COME

B) TOME

C) POT

D) MUTER

Answer: D) MUTER


26. If “SUN” = 54, “MOON” = 57, then “STAR” = ?

A) 58

B) 60

C) 61

D) 59

Answer: D) 59


27. If “LATE” is coded as “MBUF”, then “TIME” = ?

A) UJNF

B) TJNF

C) UINF

D) UJNG

Answer: A) UJNF


28. Which of the following is same relationship as “Doctor : Patient”?

A) Teacher : Student

B) Farmer : Crop

C) Lawyer : Judge

D) Nurse : Medicine

Answer: A) Teacher : Student


29. Find the missing letters: C, F, J, O, U, ?

A) Z

B) A

C) B

D) Y

Answer: A) Z


30. Which word cannot be formed from “INFORMATION”?

A) FORM

B) TRAIN

C) NATION

D) MONITOR

Answer: B) TRAIN



---


31. Odd one:

A) Knife

B) Fork

C) Spoon

D) Plate

Answer: D) Plate


32. Series: 1, 3, 6, 10, 15, ?

A) 20

B) 21

C) 22

D) 19

Answer: B) 21


33. Mirror image of “CODE”:

A) ǝDOC

B) ƎDOC

C) ƎDOƆ

D) ƆOᗡƎ

Answer: D) ƆOᗡƎ


34. Complete the series: M, N, P, S, W, ?

A) B

B) C

C) D

D) X

Answer: D) X


35. “Pen” is related to “Ink” as “Pencil” is to:

A) Paper

B) Rubber

C) Lead

D) Wood

Answer: C) Lead


36. The day after Friday is:

A) Thursday

B) Sunday

C) Saturday

D) Monday

Answer: C) Saturday


37. Series: 5, 10, 20, 40, ?

A) 60

B) 70

C) 80

D) 100

Answer: C) 80


38. If MONDAY = 123456, what is DAY = ?

A) 456

B) 356

C) 246

D) 124

Answer: A) 456


39. Find the odd one:

A) Circle

B) Triangle

C) Rectangle

D) Sphere

Answer: D) Sphere


40. If A = 1, B = 3, C = 5, D = 7, then F = ?

A) 9

B) 11

C) 13

D) 15

Answer: B) 11



---


41. Opposite of “North-West” is:

A) South-West

B) North-East

C) South-East

D) East

Answer: C) South-East


42. Which word is similar to “Happy”?

A) Sad

B) Angry

C) Joyful

D) Cry

Answer: C) Joyful


43. If “TREE” = 80, “LEAF” = 32, then “ROOT” = ?

A) 72

B) 64

C) 48

D) 36

Answer: B) 64


44. Mirror image of “SUN”:

A) NUS

B) ᴎ∩S

C) N∩S

D) ᴎ∩S

Answer: D) ᴎ∩S


45. The day after tomorrow if today is Wednesday?

A) Thursday

B) Friday

C) Saturday

D) Sunday

Answer: B) Friday


46. Series: 2, 4, 8, 16, 32, ?

A) 48

B) 56

C) 64

D) 60

Answer: C) 64


47. Find the pair: Knife : Cut :: Pen : ?

A) Ink

B) Write

C) Book

D) Paper

Answer: B) Write


48. Odd one:

A) Cow

B) Dog


C) Cat

D) Chair

Answer: D) Chair


49. Which day comes 2 days before Sunday?

A) Thursday

B) Friday

C) Saturday

D) Tuesday

Answer: B) Friday


50. Complete the analogy: Hot : Cold :: Day : ?

A) Sun

B) Night

C) Light

D) Dark

Answer: B) Night





Comments

Popular posts from this blog

5th Class Urdu Paper Pattern & Model Paper (01) Download